Asumisyksikkö Ratapiha

Katso tästä asumisyksikkömme esittelyvideo!

Muistokadulla, reilun kilometrin päässä Porin torilta sijaitsee 23 asuntoa käsittävä tuetun asumisen yksikkömme. Yksikkö sijaitsee kaupungin kupeessa, mutta kuitenkin vehreän kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä vanhan hautausmaan kupeessa.

Kenelle?

Yksikkö on tarkoitettu henkilöille jotka tarvitsevat tukea päihteiden käyttämisen lopettamisessa ja vähentämisessä, arjen hallinnassa ja vaikkapa talousasioiden selvittämisessä. Asuminen on kevyesti tuettua joka tarkoittaa sitä, että asukkaaksi muuttavan on suoriuduttava itsenäisesti esimerkiksi kaupassa käymisestä ja arjen perusaskareista. Päihteiden käyttöä yksikössä ei sallita, vaan pyrimme takaamaan asukkaillemme päihteettömän, turvallisen ympäristön.

Mitä tarjoamme?

Jokaiselle asukkaalle tehdään oma vuokrasopimus, johon haetaan asianmukaiset tuet. Oman kodin lisäksi tarjoamme asukkaillemme moniammatillisen henkilökuntamme tuen. Yksikössä työskentelee psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaaliohjaaja sekä lähihoitajia. Jokainen asukas saa omaohjaajan, jonka kanssa aloitetaan henkilökohtainen työskentely arjen asioiden selvittämiseksi, mutta myös omien haaveiden ja toiveiden selkeyttämiseksi, sekä sovitaan työskentelystä näitä kohti.

Yksikön ohjelmaan kuuluu yksilöohjauksen lisäksi erilaisia ryhmiä, joista suosittuja ovat esimerkiksi ruuanlaittoryhmät ja kokemustoimijoiden vetämät keskusteluryhmät. Asumisyksikön päiväsalissa on arkipäivisin klo 8-14 päivätoimintapiste Pointti, jonka toiminta on avointa kaikille, myös Sininauhan asukkaille. Pointti järjestää erilaista ohjelmaa kävijöiden toiveiden mukaisesti, kuten pelejä ja tutustumisia esimerkiksi erilaisisin harrastuksiin, ja teatteri- ja elokuvissa käyntejä. Sininauhan pihamaalla sijaitsevassa vanhassa kaksoisvahtituvassa kokoontuu myös erilaisia ryhmiä kuten esimerkiksi NA ja vertaisryhmät. Tuemme asukkaita yksikön ulkopuolisiin toimintoihin kiinnittymisessä, henkilökunnallamme on hyvä tietämys alueen erilaisista harrastusmahdollisuuksista ja vaikkapa kolmannen sektorin palveluista. Kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus ja työllistäminen ovat hyväksi todettuja keinoja kuntoutumisen tukena.

Vuodenajat, juhlapyhät ja yhteiskunnalliset tapahtumat rytmittävät yksikön arkea. Eduskuntavaalien alla yksikössä järjestettiin eduskuntavaalitentti ehdokkaille, jouluna perinneruuat valmistetaan ja katetaan yhdessä pöytään. SM-liigan pelejä seurataan yhdessä yhteisessä päiväsalissa. Halukkaat saavat lippuja myös Ässien kotipeleihin. Tavoitteenamme on ylläpitää yksikön hyvää, positiivista yhteishenkeä, ja asiakastyytyväisyyttä mitataan säännöllisesti kyselyin.

Jokaisen asukkaan tavoitteet ovat yksilölliset. Asumisajat vaihtelevat muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin. Lähtökohtamme on kuitenkin että asumisaikan asukkaan voimavarat ja elämänhallintakeinot lisääntyisivät siinä määrin, että omaan asuntoon muuttaminen olisi mahdollista. Pystymme tukemaan pois muuttavaa asukasta myös kotiin annettavalla tuella. Tästä tehdään aina erillinen sopimus. Joskus tavoitteena on että asiakkaan ei tarvitse siirtyä vahvemmin tuettuun asumismuotoon. Jokaisen asukkaan kanssa hänen tilannettaan tarkastellaan yksilöllisesti.

Tuetussa asumisyksikössä henkilökunta on paikalla arkisin klo 8-20. Samassa kiinteistössä sijaitsevan ensisuojan vuoksi henkilökunta on tavoitettavissa kuitenkin myös iltaisin ja öisin vuoden ympäri.

Tilat

Kiinteistömme on rakennettu vuonna 2004, ja tilamme ovatkin valoisat, siistit ja esteettömät. Asunnoista 12 on kuuden hengen soluasuntoja, jossa jokaisella on oma lukittava 20 neliömetrin kokoinen huone, iso suihku ja wc, sekä yhteisesti jaettava keittiö ja olohuone. Tänne voi muuttaa myös nopeasti ilman omia tavaroita, sillä jokaisella on huoneessa valmiina sänky petivaatteineen sekä täysin varusteltu keittiö astioineen. Soluasuntojen lisäksi meillä on 11 yksiötä kooltaan 30-39m2. Yksiöissä on wc- ja suihkutilojen lisäksi oma iso tupakeittiö sekä liukuovella erotettu makuualkovi.

Asukkailla on käytössään maksutta kaksi pesutupaa, sekä yhteinen sauna joka lämmitetään toiveiden mukaan. Myös varastotiloja esim. huonekalujen varastoimiseen löytyy. Sininauhan pihamaalla asukkaiden pyörävarasto, sekä kaunis hyötypuutarha ja grillausalue, joka on asukkaiden vapaassa käytössä.

Satelliittiasunnot

Sininauha omistaa useampia 27-42m2 kokoisia asuntoja eri puolilta kaupunkia, hyviltä asuinalueilta. Näihin ns. satelliittiasuntoihin haetaan myös Sininauhan asuntohakemuksella. Asuntoihin voi päästä muuttamaan myös Sininauhan asumisyksikön jälkeen, kun asukkaan voimavarat tuntuvat riittävän itsenäiseen asumiseen.

Meille asumaan?

Jos kiinnostuit hakemaan meille asumaan, täytäthän asuntohakemukset (Sininauhan asuntohakemus ja ARAn hakemus), jotka saa tulostettua alla olevan linkin kautta. Hakemukset toimitetaan Porin Sininauhaan joko postitse tai sähköpostitse. Olet tervetullut myös tutustumaan yksikköömme! Otathan siinä tapauksessa yhteyttä vastaavaan ohjaajaamme, p. 050-466 9399/Hanna.

Asukastyytyväisyyskysely 2023
Sidosryhmäkyselyn raportti

Asuntohakemus2021
ARAn_asuntohakemus
laatuarvioinnin tulokset